Вплив мутагенних чинникiв на рослини М1 озимої пшеницi та його зв'язок iз частотою змiнених форм у другому поколiннi
Вивчено вплив мутагенних чинників на показники компонентів урожайності, схожість і виживаність рослин озимої м’якої пшениці в М1, а також частоту змінених форм в М2. Встановлено, що зниження біометричних показників росту і розвитку рослин в основному залежить від мутагену і взаємодії чинників мутаге...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2010
|
Назва видання: | Физиология и биохимия культурных растений |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66275 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вплив мутагенних чинникiв на рослини М1 озимої пшеницi та його зв'язок iз частотою змiнених форм у другому поколiннi / В.П. Оксьом // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 2. — С. 153-162. — Бібліогр.: 24 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Вивчено вплив мутагенних чинників на показники компонентів урожайності, схожість і виживаність рослин озимої м’якої пшениці в М1, а також частоту змінених форм в М2. Встановлено, що зниження біометричних показників росту і розвитку рослин в основному залежить від мутагену і взаємодії чинників мутаген ознака. У вивченому діапазоні доз і концентрацій мутагенів виявлено сильні і середні кореляційні зв’язки між показниками пригнічення прояву досліджених ознак і виходом змінених форм в М2. Встановлено, що найінформативнішими в цьому плані на першому етапі є схожість і виживаність, а за результатами структурного аналізу — висота рослин, довжина головного колоса, кількість колосків у головному колосі, маса зерна з головного колоса. Рекомендовано використовувати показники пригнічення прояву зазначених ознак як критерій під час планування обсягів добору. |
---|