Вплив мутагенних чинникiв на рослини М1 озимої пшеницi та його зв'язок iз частотою змiнених форм у другому поколiннi

Вивчено вплив мутагенних чинників на показники компонентів урожайності, схожість і виживаність рослин озимої м’якої пшениці в М1, а також частоту змінених форм в М2. Встановлено, що зниження біометричних показників росту і розвитку рослин в основному залежить від мутагену і взаємодії чинників мутаге...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автор: Оксьом, В.П.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2010
Назва видання:Физиология и биохимия культурных растений
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66275
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив мутагенних чинникiв на рослини М1 озимої пшеницi та його зв'язок iз частотою змiнених форм у другому поколiннi / В.П. Оксьом // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 2. — С. 153-162. — Бібліогр.: 24 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Вивчено вплив мутагенних чинників на показники компонентів урожайності, схожість і виживаність рослин озимої м’якої пшениці в М1, а також частоту змінених форм в М2. Встановлено, що зниження біометричних показників росту і розвитку рослин в основному залежить від мутагену і взаємодії чинників мутаген  ознака. У вивченому діапазоні доз і концентрацій мутагенів виявлено сильні і середні кореляційні зв’язки між показниками пригнічення прояву досліджених ознак і виходом змінених форм в М2. Встановлено, що найінформативнішими в цьому плані на першому етапі є схожість і виживаність, а за результатами структурного аналізу — висота рослин, довжина головного колоса, кількість колосків у головному колосі, маса зерна з головного колоса. Рекомендовано використовувати показники пригнічення прояву зазначених ознак як критерій під час планування обсягів добору.