Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні
Серед сортів озимої м’якої пшениці, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 2008 р., виявлено шість (Куяльник, Селянка, Панна, Зміна, Вдала, Скарбниця) сортів-носіїв алеля Glu-B1al, характерного для пшениць із високими показниками хлібопекарської якості. Про...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2010
|
Назва видання: | Физиология и биохимия культурных растений |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66302 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні / А.В. Злацька // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 315-321. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-66302 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-663022014-07-16T19:45:38Z Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні Злацька, А.В. Серед сортів озимої м’якої пшениці, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 2008 р., виявлено шість (Куяльник, Селянка, Панна, Зміна, Вдала, Скарбниця) сортів-носіїв алеля Glu-B1al, характерного для пшениць із високими показниками хлібопекарської якості. Простежено позитивний зв’язок між наявністю цього алеля в сорту та показниками хлібопекарської якості «сила борошна» та «об’єм хліба», хоча високі характеристики цих ознак не пояснюються лише наявністю цього алеля. Среди сортов озимой мягкой пшеницы, занесенных в Государственный реестр сортов растений, пригодных к распространению в Украине в 2008 году, обнаружены шесть (Куяльник, Селянка, Панна, Змина, Вдала, Скарбныця) сортов-носителей аллеля Glu-B1a1, характерного для пшениц с высокими показателями хлебопекарного качества. Наблюдалась положительная связь между наличием этого аллеля у сорта и показателями хлебопекарного качества «сила муки» и «объем хлеба», хотя высокие характеристики этих признаков не объясняются только наличием этого аллеля. Six varieties (Kuyalnyk, Selyanka, Panna, Zmina, Vdala and Skarbnytsya) possessing allele GluB1a1, which mostly was identified in wheats with high bread-making characteristics, were found out among winter common wheat cultivars permitted for realization in Ukraine in 2008 according to National list of plant varieties. It was observed the positive correlation between possesing of allele Glu-B1a1 and some end-use traits «dough strength» and «bread loaf volume» of varieties however it was difficult to make conclusion that high characteristics of those traits in cultivars are due only to the presence of this allele. 2010 Article Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні / А.В. Злацька // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 315-321. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66302 575.162:575.167:633.111.1 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
description |
Серед сортів озимої м’якої пшениці, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 2008 р., виявлено шість (Куяльник, Селянка, Панна, Зміна, Вдала, Скарбниця) сортів-носіїв алеля Glu-B1al, характерного для пшениць із високими показниками хлібопекарської якості. Простежено позитивний зв’язок між наявністю цього алеля в сорту та показниками хлібопекарської якості «сила борошна» та «об’єм хліба», хоча високі характеристики цих ознак не пояснюються лише наявністю цього алеля. |
format |
Article |
author |
Злацька, А.В. |
spellingShingle |
Злацька, А.В. Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні Физиология и биохимия культурных растений |
author_facet |
Злацька, А.В. |
author_sort |
Злацька, А.В. |
title |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні |
title_short |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні |
title_full |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні |
title_fullStr |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні |
title_full_unstemmed |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні |
title_sort |
ідентифікація алеля glu-b1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в україні |
publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
publishDate |
2010 |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66302 |
citation_txt |
Ідентифікація алеля Glu-B1al високомолекулярних глютенінів та його вплив на ознаки хлібопекарської якості у пшениць, придатних до поширення в Україні / А.В. Злацька // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 315-321. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. |
series |
Физиология и биохимия культурных растений |
work_keys_str_mv |
AT zlacʹkaav ídentifíkacíâalelâglub1alvisokomolekulârnihglûtenínívtajogovplivnaoznakihlíbopekarsʹkoíâkostíupšenicʹpridatnihdopoširennâvukraíní |
first_indexed |
2023-10-18T18:49:51Z |
last_indexed |
2023-10-18T18:49:51Z |
_version_ |
1796145274223067136 |