Активність пероксидази в інфікованих грибом Heterobasidion annosum (FR.) Bref. проростках Pinus sylvestris L. та Pinus pallasiana D. Don за попередньої обробки насіння саліциловою кислотою
Досліджено вплив попередньої обробки насіння Pinus sylvestris темного і світлого кольору та Pinus pallasiana 2 мМ розчином саліцилової кислоти (СК) на енергію проростання й активність пероксидази проростків, отриманих із цього насіння та інфікованих грибом Heterobasidion annosum. Встановлено, що в п...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2010
|
Назва видання: | Физиология и биохимия культурных растений |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66306 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Активність пероксидази в інфікованих грибом Heterobasidion annosum (FR.) Bref. проростках Pinus sylvestris L. та Pinus pallasiana D. Don за попередньої обробки насіння саліциловою кислотою / О.В. Чемеріс, М.І. Бойко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 348-355. — Бібліогр.: 26 назв. — укр. |
Репозиторії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Досліджено вплив попередньої обробки насіння Pinus sylvestris темного і світлого кольору та Pinus pallasiana 2 мМ розчином саліцилової кислоти (СК) на енергію проростання й активність пероксидази проростків, отриманих із цього насіння та інфікованих грибом Heterobasidion annosum. Встановлено, що в проростках P. sylvestris, Р. pallasiana, отриманих з обробленого СК насіння та інфікованого Н. аnnosum, підвищується активність пероксидази порівняно з необробленими (контрольними) проростками. Виявлено різний характер зміни активності пероксидази у проростків P. sylvestris, отриманих із насіння темного і світлого кольору, що вказує на їх фізіологічну різноякісність. СК підвищує енергію проростання насіння і стійкість проростків P. sylvestris, Р. pallasiana до гриба Н. аnnosum на початковому етапі їх зараження. |
---|