Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи

Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
Дата:2010
Автори: Маменко, Т.П., Ярошенко, О.А.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2010
Назва видання:Физиология и биохимия культурных растений
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-66327
record_format dspace
spelling irk-123456789-663272014-07-11T03:01:43Z Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась активність супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази на рівні, близькому до контрольного. Підтверджено, що за дії саліцилової кислоти відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів у листках, що сприяє підвищенню стійкості рослин озимої пшениці до дефіциту вологи. Исследовано влияние салициловой кислоты на изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях озимой пшеницы в условиях засухи. Установлено, что в случае обработки озимой пшеницы салициловой кислотой при воздействии продолжительной засухи в листьях растений повышалась активность гваяколпероксидазы и каталазы, стабилизировалась активность супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы на уровне, близком к контрольному. Подтверждено, что при воздействии салициловой кислоты происходят адаптационные изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях, что способствует повышению устойчивости растений озимой пшеницы к дефициту влаги. It was established that treatment of winter wheat with salicylic acid had induced the increase of guaiacol peroxidase and catalase activities and bringing the values of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase activities near control in plant leaves under the prolonged drought conditions. The results proved the effect of salicylic acid on the adaptive changes of antioxidant enzymes activities in leaves which had promoted winter wheat plants resistance to water deficit. 2010 Article Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327 577.175.1.58.02 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась активність супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази на рівні, близькому до контрольного. Підтверджено, що за дії саліцилової кислоти відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів у листках, що сприяє підвищенню стійкості рослин озимої пшениці до дефіциту вологи.
format Article
author Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
spellingShingle Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
Физиология и биохимия культурных растений
author_facet Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
author_sort Маменко, Т.П.
title Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
title_short Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
title_full Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
title_fullStr Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
title_full_unstemmed Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
title_sort змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2010
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327
citation_txt Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.
series Физиология и биохимия культурных растений
work_keys_str_mv AT mamenkotp zminiaktivnostiantioksidantnihfermentivulistkahozimoípšeniciindukovanisalicilovoûkislotoûvumovahposuhi
AT ârošenkooa zminiaktivnostiantioksidantnihfermentivulistkahozimoípšeniciindukovanisalicilovoûkislotoûvumovahposuhi
first_indexed 2023-10-18T18:49:55Z
last_indexed 2023-10-18T18:49:55Z
_version_ 1796145276987113472