Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи
Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2010
|
Назва видання: | Физиология и биохимия культурных растений |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-66327 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-663272014-07-11T03:01:43Z Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась активність супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази на рівні, близькому до контрольного. Підтверджено, що за дії саліцилової кислоти відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів у листках, що сприяє підвищенню стійкості рослин озимої пшениці до дефіциту вологи. Исследовано влияние салициловой кислоты на изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях озимой пшеницы в условиях засухи. Установлено, что в случае обработки озимой пшеницы салициловой кислотой при воздействии продолжительной засухи в листьях растений повышалась активность гваяколпероксидазы и каталазы, стабилизировалась активность супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы на уровне, близком к контрольному. Подтверждено, что при воздействии салициловой кислоты происходят адаптационные изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях, что способствует повышению устойчивости растений озимой пшеницы к дефициту влаги. It was established that treatment of winter wheat with salicylic acid had induced the increase of guaiacol peroxidase and catalase activities and bringing the values of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase activities near control in plant leaves under the prolonged drought conditions. The results proved the effect of salicylic acid on the adaptive changes of antioxidant enzymes activities in leaves which had promoted winter wheat plants resistance to water deficit. 2010 Article Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327 577.175.1.58.02 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
description |
Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась активність супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази на рівні, близькому до контрольного. Підтверджено, що за дії саліцилової кислоти відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів у листках, що сприяє підвищенню стійкості рослин озимої пшениці до дефіциту вологи. |
format |
Article |
author |
Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. |
spellingShingle |
Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи Физиология и биохимия культурных растений |
author_facet |
Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. |
author_sort |
Маменко, Т.П. |
title |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
title_short |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
title_full |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
title_fullStr |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
title_full_unstemmed |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
title_sort |
змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи |
publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
publishDate |
2010 |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327 |
citation_txt |
Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
series |
Физиология и биохимия культурных растений |
work_keys_str_mv |
AT mamenkotp zminiaktivnostiantioksidantnihfermentivulistkahozimoípšeniciindukovanisalicilovoûkislotoûvumovahposuhi AT ârošenkooa zminiaktivnostiantioksidantnihfermentivulistkahozimoípšeniciindukovanisalicilovoûkislotoûvumovahposuhi |
first_indexed |
2023-10-18T18:49:55Z |
last_indexed |
2023-10-18T18:49:55Z |
_version_ |
1796145276987113472 |