Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу

Досліджували вплив саліцилової кислоти на зміну водного статусу та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу. Встановлено, що обробка рослин озимої пшениці саліциловою кислотою сприяє зменшенню втрат води, збереженню водозатримувальної і водо...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2011
Автори: Маменко, Т.П., Ярошенко, О.А.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2011
Назва видання:Физиология и биохимия культурных растений
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66362
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 2. — С. 149-157. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-66362
record_format dspace
spelling irk-123456789-663622014-07-12T03:01:24Z Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу Маменко, Т.П. Ярошенко, О.А. Досліджували вплив саліцилової кислоти на зміну водного статусу та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу. Встановлено, що обробка рослин озимої пшениці саліциловою кислотою сприяє зменшенню втрат води, збереженню водозатримувальної і водовідновлювальної здатності клітин у листках озимої пшениці в умовах посухи. При цьому відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів (супероксиддисмутази, каталази, гваяколпероксидази, аскорбатпероксидази) в листках, які сприяють підвищенню стійкості озимої пшениці до дефіциту води. Исследовали влияние салициловой кислоты на изменение водного статуса и активность антиоксидантных ферментов в листьях озимой пшеницы при воздействии засухи в раннюю фазу онтогенеза. Установлено, что обработка растений озимой пшеницы салициловой кислотой способствует уменьшению потерь воды, сохранению водоудерживающей и водовосстановительной способности клеток в листьях озимой пшеницы в условиях засухи. При этом происходят адаптационные изменения активности антиоксидантных ферментов (супероксиддисмутазы, каталазы, гваяколпероксидазы, аскорбатпероксидазы) в листьях, которые способствуют повышению устойчивости озимой пшеницы к дефициту воды. The influence of salicylic acid on changes of water status and antioxidant enzymes activities in winter wheat leaves under drought on the early stage of ontogenesis was investigated. It was established that the treatment of winter wheat by salicylic acid decreased loss of water content, preserved water-detention and water-restore ability of cells in winter wheat leaves under drought. Moreover adaptative changes of antioxidant enzymes activities (superoxide dismutase, catalase, guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase) have occurred in leaves, that increased resistance of winter wheat to water deficit. 2011 Article Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 2. — С. 149-157. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66362 577.175.1.58.02 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Досліджували вплив саліцилової кислоти на зміну водного статусу та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу. Встановлено, що обробка рослин озимої пшениці саліциловою кислотою сприяє зменшенню втрат води, збереженню водозатримувальної і водовідновлювальної здатності клітин у листках озимої пшениці в умовах посухи. При цьому відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів (супероксиддисмутази, каталази, гваяколпероксидази, аскорбатпероксидази) в листках, які сприяють підвищенню стійкості озимої пшениці до дефіциту води.
format Article
author Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
spellingShingle Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
Физиология и биохимия культурных растений
author_facet Маменко, Т.П.
Ярошенко, О.А.
author_sort Маменко, Т.П.
title Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
title_short Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
title_full Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
title_fullStr Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
title_full_unstemmed Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
title_sort вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2011
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66362
citation_txt Вплив саліцилової кислоти на водний статус та активність антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці за дії посухи в ранню фазу онтогенезу / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 2. — С. 149-157. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.
series Физиология и биохимия культурных растений
work_keys_str_mv AT mamenkotp vplivsalícilovoíkislotinavodnijstatustaaktivnístʹantioksidantnihfermentívulistkahozimoípšenicízadííposuhivrannûfazuontogenezu
AT ârošenkooa vplivsalícilovoíkislotinavodnijstatustaaktivnístʹantioksidantnihfermentívulistkahozimoípšenicízadííposuhivrannûfazuontogenezu
first_indexed 2023-10-18T18:49:59Z
last_indexed 2023-10-18T18:49:59Z
_version_ 1796145279851823104