Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої

Найважливішим етапом у будь-якому протеомному дослідженні є екстрагування та приготування білкових зразків. Краща розчинність білків забезпечує якісніше їх розділення в гелі й, відповідно, ідентифікацію більшої кількості поліпептидів, а відтак — точніше виявлення відмінностей в експресії генів, що ї...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автори: Кондратюк, Ю.Ю., Маменко, П.М., Левішко, А.С., Дрозденко, Г.М., Коць, С.Я.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2013
Назва видання:Физиология и биохимия культурных растений
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66481
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої / Ю.Ю. Кондратюк, П.М. Маменко, А.С. Левішко, Г.М. Дрозденко, С.Я. Коць // Физиология и биохимия культурных растений. — 2013. — Т. 45, № 3. — С. 222-229. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-66481
record_format dspace
spelling irk-123456789-664812014-07-17T03:01:45Z Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої Кондратюк, Ю.Ю. Маменко, П.М. Левішко, А.С. Дрозденко, Г.М. Коць, С.Я. Найважливішим етапом у будь-якому протеомному дослідженні є екстрагування та приготування білкових зразків. Краща розчинність білків забезпечує якісніше їх розділення в гелі й, відповідно, ідентифікацію більшої кількості поліпептидів, а відтак — точніше виявлення відмінностей в експресії генів, що їх кодують. Проте низка методичних труднощів, пов’язаних насамперед зі складністю організації рослинної клітини, змушує добирати методи отримання препаратів білків у кожному конкретному випадку. В зв’язку з цим було проведено моніторинг методів отримання та електрофоретичного розділення білкових екстрактів із коренів і бульбочок сої, вирощеної за інокуляції Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum на фоні різного азотного забезпечення. Відібрано найефективніші методи для подальшого виявлення кількісних та якісних змін білкових профілів сої. Важнейшим этапом в любом протеомном исследовании является экстракция и приготовление белковых образцов. Лучшая растворимость белков обеспечивает более качественное их разделение в геле и, соответственно, идентификацию большего количества полипептидов, а поэтому — более точное выявление различий в экспрессии генов, которые их кодируют. Однако ряд методических трудностей, связанных прежде всего со сложностью организации растительной клетки, вынуждает подбирать методы получения препаратов белков в каждом конкретном случае. В связи с этим был проведен мониторинг методов получения и электрофоретического разделения белковых экстрактов из корней и клубеньков сои, выращенной при инокуляции Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum на фоне различного азотного обеспечения. Отобраны наиболее эффективные методы для дальнейшего выявления количественных и качественных изменений белковых профилей сои. The most critical step in any proteomics study is protein extraction and sample preparation. Better solubilization increases the separation and resolution of gels allowing identification of a higher number of proteins and more accurate quantification of differences in gene expression. However, a number of methodological difficulties related to complexity of plant cells leads to necessity of choose the proteomic studies conditions in each case. The monitoring of methods for extraction and electrophoretic separation of proteins of roots and nodules of soybean grown under inoculation of Tn5-mutants of Bradyrhizobium japonicum and under different nitrogen supply was conducted. The most effective methods for further identification of quantitative and qualitative changes in soybean protein profiles were selected. 2013 Article Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої / Ю.Ю. Кондратюк, П.М. Маменко, А.С. Левішко, Г.М. Дрозденко, С.Я. Коць // Физиология и биохимия культурных растений. — 2013. — Т. 45, № 3. — С. 222-229. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66481 581.557:579.22 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Найважливішим етапом у будь-якому протеомному дослідженні є екстрагування та приготування білкових зразків. Краща розчинність білків забезпечує якісніше їх розділення в гелі й, відповідно, ідентифікацію більшої кількості поліпептидів, а відтак — точніше виявлення відмінностей в експресії генів, що їх кодують. Проте низка методичних труднощів, пов’язаних насамперед зі складністю організації рослинної клітини, змушує добирати методи отримання препаратів білків у кожному конкретному випадку. В зв’язку з цим було проведено моніторинг методів отримання та електрофоретичного розділення білкових екстрактів із коренів і бульбочок сої, вирощеної за інокуляції Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum на фоні різного азотного забезпечення. Відібрано найефективніші методи для подальшого виявлення кількісних та якісних змін білкових профілів сої.
format Article
author Кондратюк, Ю.Ю.
Маменко, П.М.
Левішко, А.С.
Дрозденко, Г.М.
Коць, С.Я.
spellingShingle Кондратюк, Ю.Ю.
Маменко, П.М.
Левішко, А.С.
Дрозденко, Г.М.
Коць, С.Я.
Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
Физиология и биохимия культурных растений
author_facet Кондратюк, Ю.Ю.
Маменко, П.М.
Левішко, А.С.
Дрозденко, Г.М.
Коць, С.Я.
author_sort Кондратюк, Ю.Ю.
title Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
title_short Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
title_full Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
title_fullStr Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
title_full_unstemmed Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
title_sort порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2013
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66481
citation_txt Порівняльний аналіз методів екстрагування та розділення білків для протеомного дослідження білкових профілів коренів і бульбочок сої / Ю.Ю. Кондратюк, П.М. Маменко, А.С. Левішко, Г.М. Дрозденко, С.Я. Коць // Физиология и биохимия культурных растений. — 2013. — Т. 45, № 3. — С. 222-229. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.
series Физиология и биохимия культурных растений
work_keys_str_mv AT kondratûkûû porívnâlʹnijanalízmetodívekstraguvannâtarozdílennâbílkívdlâproteomnogodoslídžennâbílkovihprofílívkorenívíbulʹbočoksoí
AT mamenkopm porívnâlʹnijanalízmetodívekstraguvannâtarozdílennâbílkívdlâproteomnogodoslídžennâbílkovihprofílívkorenívíbulʹbočoksoí
AT levíškoas porívnâlʹnijanalízmetodívekstraguvannâtarozdílennâbílkívdlâproteomnogodoslídžennâbílkovihprofílívkorenívíbulʹbočoksoí
AT drozdenkogm porívnâlʹnijanalízmetodívekstraguvannâtarozdílennâbílkívdlâproteomnogodoslídžennâbílkovihprofílívkorenívíbulʹbočoksoí
AT kocʹsâ porívnâlʹnijanalízmetodívekstraguvannâtarozdílennâbílkívdlâproteomnogodoslídžennâbílkovihprofílívkorenívíbulʹbočoksoí
first_indexed 2023-10-18T18:50:15Z
last_indexed 2023-10-18T18:50:15Z
_version_ 1796145292086607872