Ультраструктура статоцитів та клітин дистальної зони розтягу в Arabidopsis thaliana за умов кліностатування - Романчук, С.М. (Цитология и генетика, 2010)
Представлено результати електронно-мікроскопічних досліджень кореневих апексів три-, п’яти- та семидобових проростків Arabidopsis thaliana, які росли в умовах стаціонарного контролю та кліностатування. Показано як подібність до контролю, так і відмінність в ультраструктурі статоцитів та клітин дистальної зони розтягу в умовах кліностатування. Вперше встановлено чутливість ЕР-тілець, похідних гранулярного ендоплазматичного ретикулуму, які містять фермент β-глюкозидазу, до впливу симульованої мікрогравітації, що проявилась у збільшенні кількості та площі ЕР-тілець на зріз клітини та варіабельності їх форми. Ступінь цих змін корелював з тривалістю кліностатування. На основі отриманих данних припускається захисна роль ЕР-тілець в адаптації рослин до мікрогравітації.