Зміни ультраструктурної організації клітин зародків в’юна за умов впливу авермектину - Мандзинець, С.М.; Кулачковський, О.Р.; Бура, М.В. (Цитология и генетика, 2011)
Досліджено ультраструктурну організацію клітин зародків Мisgurnus fossilis L. на стадіях першого та десятого поділів бластомерів за присутності в середовищі інкубації макроциклічного лактону класу авермектинів – авермектину В (0,01; 0,1 та 1 мкг/мл). Встановлено, що дія препарату призводить до ультраструктурних змін клітинних органел: гіпертрофії гранулярної та агранулярної ендоплазматичної сітки, дезорганізації мітохондрій та плазматичної мембрани зародків. Дія авермектину зумовлює дозозалежні деструктивні зміни органел, що є наслідком порушення метаболічних та регуляційних процесів, викликаних інгібуючим впливом авермектину на процеси активного транспорту іонів Na⁺, K⁺ та Ca²⁺. Отримані результати свідчать про те, що для авермектину характерна висока ембріотоксичність.