Населення чернігівського літописного Передгороддя XI—XIII ст. за краніологічними даними - Долженко, Ю.В. (Археологія, 2011)
За матеріалами розкопок 1989—2009 рр. проаналізовано антропологічний склад населення чернігівського Передгороддя, яке згадується в літописі 1152 р. як один із районів великого Посаду.