Продукционные характеристики черноморской красной водоросли Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. f. procerrima (Esp.) Ag. в условиях культуры - Силкин, В.А.; Миронова, Н.В. (Альгология, 2007)
Вивчені продукційні характеристики чорноморської червоної водорості Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. f. procerrima (Esp.) Ag. у періодичній і безперервній культурі при температурі середовища 18; 23; 27° С та інтенсивності світла 30 і 40 Вт/м². Встановлено, що температура середовища визначає інтенсивність адаптаційних перебудов сланей макрофіта. Показано, що температура середовища 23° С є оптимальною за критерієм продуктивності таломів. Ріст грацилярії, крім температури середовища, залежить також від рівня освітлення. Так, при температурі середовища 27° С стійкий ріст грацилярії відмічено тільки при інтенсивності світла 40 Вт/м². Безпосереднього впливу періодичного або безперервного способу подачі харчування на продукційні характеристики водорості не виявлено, однак у першому випадку спостерігали менш інтенсивне появлення епіфітів. Максимальні значення продукції (121,4 г сирої біомаси з м² за добу) і питомої швидкості росту (0,13 діб⁻¹) грацилярії отримані в безперервній культурі при температурі середовища 23° С та інтенсивності світла 40 Вт/м².