Комп’ютери і наука - Грінченко, В.Т.; Грінченко, Т.О. (Вісник НАН України, 2013)
У статті проаналізовано вплив досягнень і можливостей сучасних комп’ютерних технологій на розвиток науки. Коротко представлено перші кроки становлення комп’ютерної науки. На конкретних прикладах проілюстровано принципово нові можливості досліджень у різних галузях природознавства, що пов’язані з використанням комп’ютерних технологій. Акцентовано увагу на нових напрямах досліджень, нових організаційних формах міжнародних наукових колективів, що сформувалися в сучасній науці, на значній інтенсифікації міждисциплінарних досліджень. Обговорено певні проблеми та негативні наслідки широкого використання комп’ютерних технологій у наукових дослідженнях.