Національна академія наук України: бути чи не бути? - Локтєв, В.М. (Вісник НАН України, 2013)
Філософське запитання «Бути чи не бути?» щодо Національної академії наук України останнім часом із риторичного перетворилося на злободенне. Про це свідчать події, що нині розгортаються навколо Російської академії наук і пов’язані з оголошеною Урядом Російської Федерації докорінною перебудовою всього наукового господарства країни. Не можна виключати можливість, що щось подібне відбуватиметься і в Україні. У статті зроблено спробу проаналізувати ситуацію, яка склалася в українській науково-освітній сфері за роки незалежності, розглянути здобутки і недоробки академічного буття та можливі шляхи реформування НАН України.