Вплив введення кріоконсервованих фетальних нервових клітин на прооксидантно-антиоксидантну рівновагу в щурів із експериментальною краніоскелетною травмою - Борис, Р.М.; Гоженко, А.І.; Гольцев, А.М. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
У відповідь на краніоскелетну травму, ускладнену кровотечею, в гомогенаті печінки істотно збільшується вміст первинних і вторинних продуктів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ), який досягає максимального рівня на 14-у добу експерименту і вірогідно перевищує контроль упродовж 25 діб спостереження. Накопичення продуктів ПОЛ відбувається через 3–14 діб експерименту на фоні істотного зниження активності супероксиддисмутази (СОД), відсутності змін активності каталази та компенсаторного збільшення вмісту церулоплазміну на 3-ю добу. З 14-ї по 25-у добу після застосування кріоконсервованих фетальних нервових клітин спостерігаються менші відхилення ліпопероксидації за вмістом первинних продуктів ПОЛ (дієнові кон’югати) та з 3-ї по 7-у добу – вторинних (ТБК-активних) продуктів ПОЛ. На 3–14-у добу експерименту вміст каталази знижується та відновлюється до контрольного на 25-у добу, з 14-ї доби відмічається протекторний вплив кріоконсервованих фетальних нервових клітин відносно активності СОД. Коригуючий ефект на вміст церулоплазміну в сироватці крові практично відсутній.