Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
Визначено розподіл швидкості охолодження в суспензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при її заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 і 30 мм) зі швидкістю 1, 5 і 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі кристаліз...
Збережено в:
Дата: | 2008 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Russian |
Опубліковано: |
Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
2008
|
Назва видання: | Проблемы криобиологии и криомедицины |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/69060 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae / В.В. Марущенко, І.П. Висеканцев // Проблемы криобиологии. — 2008. — Т. 18, № 4. — С. 426-430. — Бібліогр.: 4 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Визначено розподіл швидкості охолодження в суспензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при її заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 і 30 мм) зі швидкістю 1, 5 і 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі кристалізації суспензії клітин охолоджуються з істотно різними режимними параметрами. Це приводить до зменшення збереженості біооб’єкта у міру збільшення розміру зразка і швидкості охолодження. Встановлено аналітичний вираз, що апроксимує поле температур суспензії S. cerevisiae у фізіологічному розчині на етапі кристалізації в циліндричному контейнері в залежності від його діаметра і швидкості охолодження зовнішньої поверхні контейнера. |
---|