Експериментальне обгрунтування застосування кріоконсервованих препаратів ембріофетоплацентарного комплексу для корекції патологій щитовидної залози. Повідомлення 2. Вплив біопрепарату суспензії фетальних клітин на функціональну активність щитовидної залозі - Малова, Н.Г.; Юрченко, Т.М.; Божко, Т.С.; Комарова, І.В.; Строна, Д.В.; Солонець, Ю.М.; Чуйкова, В.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
Вивчено вплив ксенотрансплантації кріоконсервованого препарату суспензії фетальних тканин (СФТ) людини на функціональну активність щитовидної залози (ЩЗ) кролів із пригніченою тиреоїдною функцією (експериментальний мерказоліловий гіпотеріоз). Відмічено нормалізуючий вплив проведеної терапії на тиреоїдну систему експериментальних тварин. Стимулюючий ефект СФТ спостерігався на другий тиждень після її введення з максимумом до другого місяця. Встановлено, що стимуляція гормоногенезу в ЩЗ реалізується шляхом безпосереднього впливу на тиреоїдну паренхіму без участі центральних механізмів регуляції; переважний вплив препарату на біосинтез тироксину без значної зміни рівня Т₃.