Чорноморсько-середземноморський коридор упродовж останніх 30 тис. років - Мацкевий, Л.Г.; Панахид, Г. (Археологія, 2008)
Висунуто багато гіпотез щодо реконструкцій давнього навколишнього середовища та палеоклімату Чорноморсько-Середземноморського регіону й визначення факторів, що спричинили динаміку рівня моря. Цій проблематиці було присвячено Другу пленарну конференцію та польові екскурсії, згідно з Проектом IGCP-521 «Чорноморсько-Середземноморський коридор упродовж останніх 30 тис. років: зміни рівня моря та адаптація людини», що відбулися 20—28 серпня 2006 р. у м. Одеса на базі Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова (ОНУ). Роботи здійснювалися під егідою ЮНЕСКО, IUGS, IGCP, INQUA.