"Він був не лише видатним науковцем, а й інженером з великої літери" (До 100-річчя від дня народження А. П. Александрова) - Вишневський, І.; Ворона, П. (Вісник НАН України, 2003)
Життя і діяльність видатних особистостей завжди залишає яскравий слід на Землі. Справді унікальними постатями в ядерній науці ХХ століття були академіки І.В. Курчатов та А.П. Александров, 100-річчя від дня народження яких відзначалося цього року. В їх долях віддзеркалюється вся історія розв'язання «уранової проблеми», освоєння могутньої енергії атомного ядра. Причому йдеться про розробки не лише військового призначення, а й, що головне, об'єктів мирного використання атомної енергії. Про внесок І.В. Курчатова у становлення експериментальної бази ядерної науки в Україні йшлося в одній із попередніх публікацій «Вісника» (2003. — No 1. — С. 43—46). Подальший розвиток у нас цього наукового напряму, зокрема в Інституті ядерних досліджень НАНУ, відбувався за безпосереднього сприяння та активної підтримки академіка А.П. Александрова.