Україна у світовому цивілізаційному процесі - Павленко, Ю. (Вісник НАН України, 2002)
Вироблення обґрунтованих стратегічних напрямів державної політики неможливе без визначення місця країни в системі цивілізації. Тому такої актуальності набуває сьогодні поглиблене дослідження всіх аспектів проблеми цивілізаційної ідентичності України. Глибокі аналітичні розробки з цієї тематики здійснено в Інституті світової економіки та міжнародних відносин НАН України. На основі фундаментальних досліджень створено концепцію формування та функціонування сучасної глобальної макроцивілізаційної системи та визничено місце в ній України.