Механізми розвитку ринкової інфраструктури в Україні: методологічні аспекти - Бєлєнький, П. (Вісник НАН України, 2002)
Одна з причин тривалої економічної кризи в Україні — низький рівень розвитку ринкової інфраструктури. Окремі заходи, що вживаються для підвищення її дієвості, на жаль, не дають ефективних результатів. Необхідно виробити нові комплексні підходи, які відповідали б сучасним вимогам до інфраструктури соціально орієнтованої ринкової економіки. Саме пошук таких підходів і став метою розробок науковців Інституту регіональних досліджень НАН України в рамках планової теми «Організаційно-економічні механізми розвитку ринкової інфраструктури і створення конкурентного середовища в регіоні». Було поставлено завдання — запропонувати на основі загальних теоретичних передумов такі методологічні підходи та організаційно-економічні механізми, котрі сприятимуть ефективному розвиткові ринкової і комунікаційної інфраструктури в Україні. Глибокий аналіз сучасної ситуації в економіці, здійснений вченими інституту, може бути використаний при підготовці відповідних законодавчих і нормативних документів, стати підґрунтям для подальших досліджень однієї з найактуальніших проблем економічного розвитку нашої держави.