Справа всього життя - Керча, Ю. (Вісник НАН України, 2002)
В Україні початок інтенсивного розвитку досліджень у галузі полімерної науки припадає на кінець 50-х років минулого століття, коли визначився курс на суцільну хімізацію народного господарства країни. Саме тоді у Києві у складі Академії наук УРСР було засновано інститут відповідного профілю, який тепер має назву Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України. Завдяки вагомим результатам у галузі фундаментальних і прикладних досліджень він стрімко вийшов на передові рубежі у своїй галузі. Справді видатний внесок у розвиток полімерної науки в Україні зробив академік НАН України Ю.С. Ліпатов, який у 1965 р. став директором цієї установи. 10 липня нинішнього року Юрію Сергійовичу Ліпатову виповнилося 75 років.