Грані гуманітарної кібернетики - Крейн, І. (Вісник НАН України, 2002)
Обґрунтовується актуальність розробленого автором нового наукового напряму — гуманітарної кібернетики, особливістю якого є поєднання кібернетичної методології з гуманітарністю цілей та завдань. З позиції принципів метаетики розглядаються етичні аспекти розвитку людства як однієї з форм прояву Розуму та його взаємодії з іншими природними і штучними високоорганізованими системами. Обговорюються перспективи майбутніх досліджень в галузі гуманітарної кібернетики, обґрунтовується необхідність подальшої розробки принципів метаетики як засад метаправа.