Стан лісів Українських Карпат, екологічні проблеми та перспективи - Криницький, Г.; Третяк, П. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Протягом останніх століть унаслідок господарської діяльности лісові природні комплекси Карпат зазнали деградаційних змін. Відбулися модифікації просторової і вікової структури та породного складу лісів, знизився їхній ресурсний потенціял і захисні функції. Потрібна еколого-економічна переорієнтація лісового господарства в напрямі охорони і відтворення лісів, забезпечення рекреаційних та екологічних функцій.