Просвітницька діяльність Теофіла Окуневського - Мельник, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Досліджено просвітницьку діяльність Теофіла Окуневського в Городенці та за її межами, його вплив на формування і розвиток місцевих філій товариств “Просвіта”, “Сільський Господар”, “Рідна школа”, участь у заснуванні україномовних гімназій у Коломиї та Городенці.