Ультразвуковые критерии эффективности лечения инконтиненции у женщин на фоне дисплазии соединительной ткани - Железная, А.А.; Гайдадым, В.В.; Дорошенко, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою даної роботи було визначити ультразвукові критерії ефективності лікування нетримання сечі (НC) у жінок з гінекологічною патологією на тлі дисплазії сполучної тканини (ДСТ). Нами вивчалися ультразвукові параметри у жінок з НC до і після лікування. В основну групу увійшли 90 пацієнток з НC і гінекологічною патологією на тлі ДСТ, групу порівняння склали 86 таких пацієнток, а контрольну групу склали 35 здорових жінок. Основна група і порівняння розділені на підгрупи залежно від типу НC. Для всіх пацієнток з НC і гінекологічною патологією на тлі ДСТ до лікування характерне зменшення довжини уретри, збільшення діаметра уретри, кута β, кута між уретрою і вертикальною віссю тіла α, ротації кута α в порівнянні з контрольною групою. Ехографічні показники основної групи і групи порівняння до лікування були приблизно однаковими (р>0,05). Порівняння ехографічних показників після лікування групи порівняння та основної групи виявило значущу відмінність на користь останньої, тобто розроблена нами методика лікування НC у жінок з урахуванням тяжкості дисплазії на тлі ДСТ більш ефективна, ніж в групі порівняння.