Особенности иммунного реагирования при плацентарной недостаточности, риск развития церебральных нарушений новорожденных - Левкович, М.А.; Линде, В.А.; Плахотя, Т.Г.; Созаева, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Встановлено, що найбільш значущими причинами церебральних порушень у новонароджених від матерів з плацентарною недостатністю є дисбаланс цітокінопродукціі. Показано, що підвищення вмісту неоптерину, зміщення цитокінового балансу в навколоплідних водах у бік продукції прозапальних цитокінів асоційоване з підвищенням нейроспецифічних білків S-100β і основного білка миєліну. Виявлені імунні зрушення можуть бути використані для діагностики та прогнозу церебральних порушень у їх новонароджених з метою раннього призначення адекватної терапії, що знизить частоту інвалідизуючих станів у даного контингенту дітей.