Позаклітинна редукція хромату флавіногенними та каротиносинтезуючими неконвенційними дріжджами - Кшемінська, Г.; Нечай, Г.; Іваш, М.; Гайда, Г.; Гончар, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2008)
Наведено експериментальні дані з вивчення процесу редукції токсичного хромату дріжджовими культурами неконвенційних дріжджів Pichia guilliermondii та Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma). Проаналізовано динаміку росту клітин у присутності хромату, позаклітинної редукції Cr(VI) та біохелатування Cr(III) органічними компонентами, які виділяють клітини дріжджів у культуральну рідину (КР). Розроблено деякі методичні підходи для концентрування та фракціонування Cr(III)-біокомплексів і характеристики їхніх складових. Ключові слова: дріжджі, Pichia guillermondii, Xanthophyllomyces dendrorhous (Phaffia rhodozyma), редукція хромату, Cr(III)-біокомплекси.