Действие эпихлоргидрина на состояние желудка крыс и коррекция возникших изменений экстрактом эхинацеи пурпурной - Смирнов, С.Н.; Кувенёва, М.Л.; Смирнов, А.С.; Росомахина, О.М.; Власенко, И.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Було вивчено зміни морфофункціонального стану шлунку щурів під впливом епіхлоргідрину (ЕХГ) та їх корекція екстрактом ехінацеї пурпурної (ЕЕП).Досліди проводили на статевозрілих безпородних білих щурах- самцях. Забір шлункового соку і зіскрібок із слизової оболонки шлунку робили на 1‑у, 30‑у і 60‑у добу після завершення екзогенної дії. Визначалася протеолітична активність шлункового соку, робився цитологічний аналіз зіскрібка із слизової оболонки шлунку.ЕХГ впливає на протеолітичну активність шлункового соку і клітинний склад зіскрібка із слизової оболонки шлунку. Застосування ЕЕП зменшує ступінь цих змін. Подальші дослідження змін протеолітичної активності шлункового соку, а також цитологічний аналіз зіскрібка із слизовою оболонкою шлунку під впливом ксенобіотиків дозволять розширити уявлення про закономірності їх дії на стан шлунку.