Микробный пейзаж носоглотки и его роль в развитии респираторных осложнений в раннем послеоперационном периоде у детей с врожденными пороками сердца - Бордюгова, Е.В.; Мокрик, И.Ю.; Карташова, О.С.; Конов, В.Г.; Хапченкова, Д.С.; Усенко, Н.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті наведені результати дослідження мікробіоценозу слизових оболонок носоглотки дітей з вродженими пороками серця при надходженні у кардіохірургічний стаціонар. Виявлено, що у 94,9% обстежених слизова носоглотки ще до операції є резервуаром патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, яким властива полірезистентність до антибактеріальних препаратів, що може сприяти розвитку респіраторних ускладнень в післяопераційному періоді. Встановлено пряму середню кореляційну залежність між респіраторними ускладненнями в ранньому післяопераційному періоді і пневмонією в анамнезі (r=0,56, р<0,001), а також попередніми госпіталізаціями в стаціонар (r=0,45, р<0,01) та призначенням антибіотиків на дошпитальному етапі (r = 0,40, р<0,01). Вказане потребує раціонального, обґрунтованого призначення антибактеріальних препаратів.