Особенности стиля жизни , гемодинамики и метаболизма у пациентов с высоким нормальным артериальным давлением и артериальной гипертензией первой степени

Питання ідентичності гемодинамічних і метаболічних порушень у обстежених із нормальним, високим нормальним артеріальним тиском (АТ ) і пацієнтів із артеріальною гіпертензією (АГ) першого ступеня до кінця не з’ясоване. Обстежено 86 хворих із АГ першого ступеня (перша група), 49 – із високим нормал...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автор: Мангилева, Т.А.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Кримський науковий центр НАН України і МОН України 2013
Назва видання:Таврический медико-биологический вестник
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/74718
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Особенности стиля жизни , гемодинамики и метаболизма у пациентов с высоким нормальным артериальным давлением и артериальной гипертензией первой степени / Т.А. Мангилева // Таврический медико-биологический вестник. — 2013. — Т. 16, № 3, ч. 1 (63). — С. 103-106. — Бібліогр.: 7 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Питання ідентичності гемодинамічних і метаболічних порушень у обстежених із нормальним, високим нормальним артеріальним тиском (АТ ) і пацієнтів із артеріальною гіпертензією (АГ) першого ступеня до кінця не з’ясоване. Обстежено 86 хворих із АГ першого ступеня (перша група), 49 – із високим нормальним АТ (друга група) і 65 осіб із нормальним АТ (третя група). Із усіма обстеженими було проведено анкетування, усім зроблено добове моніторування АТ , ехокардіографію, ультразвукове дослідження сонних артерій і тест толерантності до глюкози. У першій і другій групі частіше, ніж у третій виявлявся спадковий характер АГ, а також схильність до підвищеного споживання солі. Переїдання і незадоволеність професійною діяльністю були характерними рисами хворих першої групи. Добові індекси АТ були нижче у пацієнтів з АГ першого ступеня, ніж у двох інших групах. Варіабельність АТ була меншою в третій групі порівняно з двома іншими. Індекс маси міокарда лівого шлуночка був більшим у хворих із АГ першого ступеня. Товщина комплексу інтима/медіа була вищою в першій і другій групі у порівнянні з третьою. Рівень інсуліну натще та через 1 і 2 години після навантаження глюкозою був істотно більшим у першій і другій групі. Вміст глюкози крові через 1 годину після її перорального прийому виявився вищим у хворих із АГ першого ступеня, ніж у двох інших групах. Вміст холестерину, тригліцеридів і сечової кислоти у хворих першої групи перевищував аналогічні показники у обстежених третьої групи. У обстежених із високим нормальним АТ відзначається баланс провокуючих факторів і компенсаторно- пристосувальних механізмів. При розвитку АГ першого ступеня цей баланс зміщується в бік зростання факторів серцево-судинного ризику.