В пошуках універсального замку Київської Русі - Мірошниченко, О.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття присвячена дерево-земляним замкам Київської Русі в XI-ХІІІ ст. як елементарним і універсальним оборонним центрам державних кордонів і феодальних володінь. На основі різноманітних характеристик замків складена авторська зведена таблиця їх класифікації.