Синтез афінних сорбентів для очищення аргінази і людини із рекомбінантних дріжджів Hansenula polymorpha - Стасюк, Н.; Гайда, Г.; Гайда, А.; Стасик, О.; Карп'як, В.; Ковальчук, Є.; Гончар, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Здійснено синтез афінних сорбентів із використанням мінеральних матриць: силохрому С-120 амінопропілового (розмір пор 50 нм), макропористого скла із контрольованим розміром пор (3680 нм) і силохромів С-80 та С-120 (65 та 44 нм). Для активації силохрому амінопропілового було використано глутаровий альдегід, для макропористого скла і силохромів С-80 та С-120 – γ-гліцидооксипропіл-три-етоксисилан. Активовані матриці було функціоналізовано L-аргініном. Порівняння різних афінних сорбентів показало, що аргінін-модифікований сорбент на основі макропористого скла з контрольованим розміром пор є оптимальним для виділення аргінази І печінки людини із безклітинних екстрактів рекомбінантних штамівнадпродуцентів, сконструйованих на основі дріжджів Hansenula polymorpha. Запропоновано спосіб виділення та очищення аргінази І людини, який дозволяє в одну стадію афінної колонкової хроматографії отримати з 11 %-ним виходом 200-кратно очищені (за питомою активністю) препарати фермента, гомогенні за результатами електрофоретичного аналізу в денатуруючому поліакриламідному гелі. Ключові слова: рекомбінантна аргіназа, афінний сорбент, макропористе скло, силохром, дріжджі Нansenula polymorpha.