Стратегия «Damage control» - Костырной, А.В.; Поленок, П.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Розробленї показання та способи реалiзацiї оперативного лiкування гострої абдомiнальної патологiї в режимi damage control. Створена власна шкала для оцiнки оперативного ризику та прогнозу захворювання на пiдставi фiзiологiчного статусу пацiєнта. Впроваджено в практику лапаростомiчна конструкцїiя для контролю за станом органiв черевної порожнини. Застосування тактики damage control дозволило знизити летальнiсть вiд гострої абдомiнальної патологiї на 16 %.