Сравнительная морфометрическая характеристика циклического, промежуточного и древовидного отделов русла брыжеечных артерий толстой кишки в соответствии с сегментарной моделью его строения - Довгялло, Ю.В.; Зенин, О.К.; Ковальчук, Н.В.; Дугадко, Л.М.; Басий, Р.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Поняття про норму, у тому числі і морфометричну норму будови русла брижових артерій товстої кишки (РБАТК), є ключовим питанням морфологи. Таким чином, пошук еталона норми будови русла брижових артерій є актуальним завданням медичної науки. Об'єктом дослідження стали ангіограми русла брижових артерій товстої кишки людей загиблих від випадкових причин (не пов'язаних з оклюзійно-стенотичними ураженнями верхньої та нижньої брижових артерій), у віці від 37 до 74 років (2 вікові групи: 2-го періоду зрілого віку – 20; літнього віку – 12) 16-ти чоловіків і 16-ти жінок. В результаті проведеного аналізу встановлено, що відповідно до сегментарної моделі будови, «універсальним» критерієм норми для всіх відділів РБАТК можуть служити величини коефіцієнтів поділу і симетрії-К і К1, тому що вони найменш залежні від форми русла, типу циклу і виду брижової артерії. Більш доцільно використовувати не один, а кілька морфометричних показників для більш точної оцінки будови брижового русла товстої кишки.