Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)

У статті вперше в українській керамології й етнології узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика. Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий об...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2011
Автор: Щербань, О.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК 2011
Назва видання:Сіверщина в історії України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-75673
record_format dspace
spelling irk-123456789-756732015-02-02T03:01:52Z Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) Щербань, О.В. Нова історія У статті вперше в українській керамології й етнології узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика. Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий обіг уведено досі не опубліковані матеріали етнографічних експедицій автора, зібрані в різних областях України. В статье впервые в украинской керамологии и этнологии обобщены и проанализированы разрозненные сведения касательно наиболее универсальных и архаических глиняных сосудов – горшков. Доказано, что они были главными в культуре питания украинцев конца ХІХ – первой половины ХХ в. В научный оборот введены не опубликованные ранее материалы этнографических экспедиций автора, собранные в разных областях Украины. In the article the author has generalized and analyzed the separate information about the most universal and the most archaic clay vessel – a Ukrainian clay pot. It is made for the first time in the Ukrainian ceramology and ethnology. It is prooved, that clay pot was the main type of earthenware in the food culture of the Ukrainians during the investigated period. She puts the materials of her ethnographical expeditions, collected in the different regions of Ukraine and still not published, into scientific circulation. 2011 Article Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр. 2218-4805 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673 903.23.738:264 (477) uk Сіверщина в історії України Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Нова історія
Нова історія
spellingShingle Нова історія
Нова історія
Щербань, О.В.
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
Сіверщина в історії України
description У статті вперше в українській керамології й етнології узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика. Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий обіг уведено досі не опубліковані матеріали етнографічних експедицій автора, зібрані в різних областях України.
format Article
author Щербань, О.В.
author_facet Щербань, О.В.
author_sort Щербань, О.В.
title Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
title_short Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
title_full Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
title_fullStr Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
title_full_unstemmed Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
title_sort горщик у культурі харчування українців (кінець хіх – перша половина хх ст.)
publisher Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
publishDate 2011
topic_facet Нова історія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673
citation_txt Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр.
series Сіверщина в історії України
work_keys_str_mv AT ŝerbanʹov gorŝikukulʹturíharčuvannâukraíncívkínecʹhíhperšapolovinahhst
first_indexed 2023-10-18T19:10:11Z
last_indexed 2023-10-18T19:10:11Z
_version_ 1796146189386645504