Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.)
У статті вперше в українській керамології й етнології узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика. Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий об...
Збережено в:
Дата: | 2011 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК
2011
|
Назва видання: | Сіверщина в історії України |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-75673 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-756732015-02-02T03:01:52Z Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) Щербань, О.В. Нова історія У статті вперше в українській керамології й етнології узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика. Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий обіг уведено досі не опубліковані матеріали етнографічних експедицій автора, зібрані в різних областях України. В статье впервые в украинской керамологии и этнологии обобщены и проанализированы разрозненные сведения касательно наиболее универсальных и архаических глиняных сосудов – горшков. Доказано, что они были главными в культуре питания украинцев конца ХІХ – первой половины ХХ в. В научный оборот введены не опубликованные ранее материалы этнографических экспедиций автора, собранные в разных областях Украины. In the article the author has generalized and analyzed the separate information about the most universal and the most archaic clay vessel – a Ukrainian clay pot. It is made for the first time in the Ukrainian ceramology and ethnology. It is prooved, that clay pot was the main type of earthenware in the food culture of the Ukrainians during the investigated period. She puts the materials of her ethnographical expeditions, collected in the different regions of Ukraine and still not published, into scientific circulation. 2011 Article Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр. 2218-4805 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673 903.23.738:264 (477) uk Сіверщина в історії України Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Нова історія Нова історія |
spellingShingle |
Нова історія Нова історія Щербань, О.В. Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) Сіверщина в історії України |
description |
У статті вперше в українській керамології й етнології
узагальнено та проаналізовано розрізнені відомості щодо
найуніверсальнішої і найархаїчнішої глиняної посудини – горщика.
Доведено, що цей вид посуду був головним в культурі харчування
українців кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. В науковий обіг
уведено досі не опубліковані матеріали етнографічних експедицій
автора, зібрані в різних областях України. |
format |
Article |
author |
Щербань, О.В. |
author_facet |
Щербань, О.В. |
author_sort |
Щербань, О.В. |
title |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) |
title_short |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) |
title_full |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) |
title_fullStr |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) |
title_full_unstemmed |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) |
title_sort |
горщик у культурі харчування українців (кінець хіх – перша половина хх ст.) |
publisher |
Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК |
publishDate |
2011 |
topic_facet |
Нова історія |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/75673 |
citation_txt |
Горщик у культурі харчування українців (кінець ХІХ – перша половина ХХ ст.) / О.В. Щербань // Сіверщина в історії України: Зб. наук. пр. — К.: Глухів, 2011. — Вип. 4. — С. 312-316. — Бібліогр.: 40 назв. — укр. |
series |
Сіверщина в історії України |
work_keys_str_mv |
AT ŝerbanʹov gorŝikukulʹturíharčuvannâukraíncívkínecʹhíhperšapolovinahhst |
first_indexed |
2023-10-18T19:10:11Z |
last_indexed |
2023-10-18T19:10:11Z |
_version_ |
1796146189386645504 |