Зміна фазового складу синтетичних магнетовпорядкованих наночастинок оксидів і гідроксидів заліза з різними покриттями за даними Мессбауерової спектроскопії - Шевчук, В.Н.; Попович, Д.І.; Белюх, В.М.; Усатенко, Ю.М.; Іваницький, В.П.; Брик, О.Б.; Дудченко, Н.О.; Польшин, Е.В.; Редько, Я.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2013)
За допомогою методи Мессбауерової спектроскопії на ядрах ⁵⁷Fe вивчено фазовий склад синтетичних магнетовпорядкованих наночастинок з біоадаптованими покриттями та процес їх «старіння» після зберігання зразків в умовах навколишнього середовища впродовж 2,5 років. Серед фаз, які співіснують у наночастинках, виявлено магнетит, маггеміт і гетит. Встановлено, що «старіння» наночастинок проявляється в окисненні магнетиту, який є домінантною фазою, і в утворенні самостійної фази – маггеміту.