Перетворення в наноструктурних порошках ніклю і нанокомпозиті нікель/декстран - Семко, Л.С.; Кручек, О.І.; Дзюбенко, Л.С.; Горбик, П.П.; Оранська, О.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Одержано порошки мікрокристалічного, нанокристалічного та аморфного ніклю, а також нанокомпозити на основі декстрану та нанокристалічного ніклю. Методами електронної мікроскопії, рентґеноструктурного аналізу, диференціального термічного аналізу та диференціальної термогравіметрії вивчено структури й процеси перетворення порошків ніклю і нанокомпозиту Ni/декстран. Досліджено особливості кристалізації аморфного і нанокристалічного Ni, його окиснення в порошках і нанокомпозиті Ni/декстрин; визначено точку Кюрі.