Огляд історії військового поселення кавалерії на території Київської і Подільської губерній (1836-1857) - Цубенко, В.Л. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Проаналізовано причини та особливості створення військового поселення кавалерії на території Київської і Подільської губерній, адміністративно-територіальний устрій, кількісний, етнічний і соціальний склад населення, розвиток господарства.