Особенности влияния миомы матки на течение беременности - Самсонов, А.Е.; Рымашевский, А.Н.; Волков, А.Е.; Терехина, Л.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було виявити особливості перебігу вагітності, асоційованої з міомою великих розмірів і множинною міомою матки. У наше дослідження було включено 118 вагітних. Першу групу (групу контролю) склали 50 вагітних без міоми матки, практично здорових, розроджених в Муніципальному лікувально-профілактичному закладі охорони здоров’я (МЛПЗОЗ) «Пологовий будинок №5» з 2007 р. по 2012 р. Другу групу (основну) склали 68 вагітних з міомою матки великих розмірів, розроджених в МЛПЗОЗ «Пологовий будинок №5» з 2007 по 2012 р. Зроблено порівняльний аналіз перебігу вагітності у вагітних відносно здорових і в тих випадках, коли вагітність була асоційована з міомою матки. У випадках, коли перебіг вагітності асоціювався з некрозом міоматозного вузла, було проведено консервативну міомектомію під час вагітності. В ході дослідження було виявлено, що у вагітних з міомою матки, у порівнянні з практично здоровими жінками, загрозливі передчасні пологи зустрічаються достовірно частіше в тих випадках, коли плацентація збігається з проекцією міоматозного вузла. Гестоз, фетоплацентарна недостатність (ФПН), затримка розвитку плода (ЗРП) в досліджуваних групах зустрічалися з порівняною частотою, що дозволяє зробити висновок, що міома матки не впливає на частоту розвитку ФПН, ЗРП, гестозу. Вагітність з локалізацією плаценти в проекції міоматозного вузла обумовлює високий ризик розвитку часткового відшарування нормально розташованої плаценти.