Формування національних ідеологічних орієнтирів у західних слов’ян у передреволюційні роки (1848) - Бевзюк, Є.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2013)
Напередодні революції 1848 року західне слов’янство було втягнуте у процес модернізації національної ідеології. Але на тлі процесу самовизначення великих за чисельністю етнічних одиниць слов’янський духовний ренесанс відрізнявся етнорегіо- нальною специфікою, що яскраво виявилось проявилося у пошуку власної національної ідеології. Становлення та розвиток національної світоглядної системи у західних слов’ян відбувалося в умовах конкуренції двох імперських протилежних імперських ідеологій – панславізму та австрославізму.