Зміни патерну структурного гетерохроматину при онкологічному процесі - Швачко, Л.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Виявленi характернi цитоморфологiчнi змiни структурного гетерохроматину лiмфоцитiв периферичної кровi хворих з рiзним типом солiдної онкопрогресiї, якi асоцiюються з аномальним епiгенетичним гiпометилюванням геному. Показано, що цi змiни пов’язанi з його гетерохроматинiзацiєю, в основi якої лежить латентна екстрахромосомна хромомеризацiя структурного гетерохроматину. Отриманi результати дають змогу припустити, що геномне метилювання ДНК є одним з головних епiгенетичних факторiв запобiгання критичним змiнам патерну структурного гетерохроматину по шляху його екстрахромосомної латентної полiтенiї, асоцiйованої з канцерогенезом.