Створення модельної системи in vitro для вивчення взаємодії фітопатогенних молікутів з клітинами рослин - Коробкова, К.С.; Онищенко, А.М.; Панченко, Л.П.; Мамчур, О.Є.; Дмитрук, О.О.; Редько, В.І. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, 2009)
Створено модельну систему на основі інфікування калюсних тканин цукрового буряку мікоплазмами, а також вивчено зміни морфології клітин калюсів під впливом цих мікроорганізмів. Калюси цукрового буряку ЗК51, культивовані на середовищі Гамборга, заражали молікутом Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118. Під впливом молікутної інфекції відбувалися зміни морфології клітин калюсу цукрового буряку: перетворення форми з округлої до надмірно витягнутої, підвищення інтенсивності утворення поліплоїдних форм клітин, розташування їх групами, а також повна деструкція. Дані електронної мікроскопії підтвердили наявність молікута у калюсах цукрових буряків: клітини ахолеплазм розташовувалися як у міжклітинниках, так і всередині недиференційованих клітин.