Проблеми збереження археологічних пам’яток Північно-Західного Криму в умовах заповідника - Кємалова, А.Р. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
У Північно-Західному Криму розташована велика кількість історичних і природних пам’яток, які складають унікальний культурний ландшафт регіону. Вартим уваги є пам’ятки археології, переважно античного часу. На сьогодні актуальними є питання збереження цілісного територіального комплексу культурного ландшафту цієї місцевості, якісного управління заповідними територіями та використання історичної спадщини в туристичній галузі. У статті розглядаються проблеми збереження археологічних пам’яток вказаного регіону в умовах заповідника.