Комплексний підхід до проблеми діагностики технічного стану магістральних трубопроводів та усунення їх пошкоджень - Камінський, А.О.; Бастун, В.М.; Фомічов, С.К.; Беспалова, О.І.; Урусова, Г.П.; Богданова, О.С.; Мінаков, С.М. (Вісник НАН України, 2015)
У статті розглянуто комплексний підхід до розроблення засобів експресдіагностики технічного стану лінійної частини магістральних трубопроводів, який включає застосування експериментальних і розрахункових методів визначення напружено-деформованого стану трубопроводів на небезпечних ділянках, у тому числі за наявності дефектів типу тріщин, та до оцінки ймовірності виникнення аварійної ситуації. Така оцінка дає можливість оперативно приймати обґрунтовані рішення щодо продовження експлуатації трубопроводу або його зупинки для виконання ремонтних робіт. Запропонований підхід ґрунтується на використанні сучасних вимірювальних пристроїв та застосуванні положень теорії тонких оболонок, механіки матеріалів і механіки руйнування. Наведено приклади усунення деяких найпоширеніших пошкоджень у вигляді поздовжніх тріщин.