Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа

Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропоно...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2009
Автори: Писарева, Н.Є., Зуй, М.Ф., Писарев, Є.О., Зайц, В.М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України 2009
Назва видання:Украинский химический журнал
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-82339
record_format dspace
spelling irk-123456789-823392015-05-29T03:01:53Z Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа Писарева, Н.Є. Зуй, М.Ф. Писарев, Є.О. Зайц, В.М. Аналитическая химия Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропонований метод дозволяє встановити загальний вміст йоду у розчинах на рівні 20 мкг І/дм³ у рідинах та 1 мкг І/г у харчових продуктах. Визначенню не заважають йони купруму (до 50 мг/дм³) та феруму (до 100 мг/дм³) відповідно. Показана возможность использования микроволновой пробоподготовки при кислотном разложении пищевых продуктов при определении иода в образцах кинетическим методом по реакции Сендела–Кольтгофа. Установлено, что влияние азотной кислоты можно нивелировать введением в систему сульфаминовой кислоты. Предложенный метод позволяет определять общее содержание иода при минимальной концентрации 20 мкг І/дм³ в жидкостях и 1 мкг І/г в пищевых продуктах. Определению не мешают ионы меди (до 50 мг/дм³) и железа (до 100 мг/дм3) соответственно. Photometric method for total iodine content in food products after microwave digestion sample preparation using nitric acid by Sandell–Kolthoff reaction has been developed. It was demonstrated that nitric acid influence is eliminated by addition of sulfamic acid. The method allows to determine the total іodine concentration at minimum level of 20 mg I/l in liquids and 1 mg I/g in food products. Copper and iron ions have no effect on the reaction in concentrations up to 50 mg/l and 100 mg/l, respectively. 2009 Article Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. 0041–6045 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339 543.056+543.063+546.15 uk Украинский химический журнал Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Аналитическая химия
Аналитическая химия
spellingShingle Аналитическая химия
Аналитическая химия
Писарева, Н.Є.
Зуй, М.Ф.
Писарев, Є.О.
Зайц, В.М.
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
Украинский химический журнал
description Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропонований метод дозволяє встановити загальний вміст йоду у розчинах на рівні 20 мкг І/дм³ у рідинах та 1 мкг І/г у харчових продуктах. Визначенню не заважають йони купруму (до 50 мг/дм³) та феруму (до 100 мг/дм³) відповідно.
format Article
author Писарева, Н.Є.
Зуй, М.Ф.
Писарев, Є.О.
Зайц, В.М.
author_facet Писарева, Н.Є.
Зуй, М.Ф.
Писарев, Є.О.
Зайц, В.М.
author_sort Писарева, Н.Є.
title Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
title_short Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
title_full Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
title_fullStr Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
title_full_unstemmed Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
title_sort мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією сендела–кольтгофа
publisher Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України
publishDate 2009
topic_facet Аналитическая химия
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339
citation_txt Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.
series Украинский химический журнал
work_keys_str_mv AT pisarevanê míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa
AT zujmf míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa
AT pisarevêo míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa
AT zajcvm míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa
first_indexed 2023-10-18T19:24:52Z
last_indexed 2023-10-18T19:24:52Z
_version_ 1796146866794004480