Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа
Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропоно...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України
2009
|
Назва видання: | Украинский химический журнал |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-82339 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-823392015-05-29T03:01:53Z Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа Писарева, Н.Є. Зуй, М.Ф. Писарев, Є.О. Зайц, В.М. Аналитическая химия Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропонований метод дозволяє встановити загальний вміст йоду у розчинах на рівні 20 мкг І/дм³ у рідинах та 1 мкг І/г у харчових продуктах. Визначенню не заважають йони купруму (до 50 мг/дм³) та феруму (до 100 мг/дм³) відповідно. Показана возможность использования микроволновой пробоподготовки при кислотном разложении пищевых продуктов при определении иода в образцах кинетическим методом по реакции Сендела–Кольтгофа. Установлено, что влияние азотной кислоты можно нивелировать введением в систему сульфаминовой кислоты. Предложенный метод позволяет определять общее содержание иода при минимальной концентрации 20 мкг І/дм³ в жидкостях и 1 мкг І/г в пищевых продуктах. Определению не мешают ионы меди (до 50 мг/дм³) и железа (до 100 мг/дм3) соответственно. Photometric method for total iodine content in food products after microwave digestion sample preparation using nitric acid by Sandell–Kolthoff reaction has been developed. It was demonstrated that nitric acid influence is eliminated by addition of sulfamic acid. The method allows to determine the total іodine concentration at minimum level of 20 mg I/l in liquids and 1 mg I/g in food products. Copper and iron ions have no effect on the reaction in concentrations up to 50 mg/l and 100 mg/l, respectively. 2009 Article Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. 0041–6045 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339 543.056+543.063+546.15 uk Украинский химический журнал Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Аналитическая химия Аналитическая химия |
spellingShingle |
Аналитическая химия Аналитическая химия Писарева, Н.Є. Зуй, М.Ф. Писарев, Є.О. Зайц, В.М. Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа Украинский химический журнал |
description |
Показано можливість застосування мікрохвильової пробопідготовки для кислотного розкладання харчових продуктів при визначенні йоду в зразках кінетичним методом, за реакцією Сендела–Кольтгофа. Встановлено, що вплив нітратної кислоти можна нівелювати введенням у систему сульфамінової кислоти. Запропонований метод дозволяє встановити загальний вміст йоду у розчинах на рівні 20 мкг І/дм³ у рідинах та 1 мкг І/г у харчових продуктах. Визначенню не заважають йони купруму (до 50 мг/дм³) та феруму (до 100 мг/дм³) відповідно. |
format |
Article |
author |
Писарева, Н.Є. Зуй, М.Ф. Писарев, Є.О. Зайц, В.М. |
author_facet |
Писарева, Н.Є. Зуй, М.Ф. Писарев, Є.О. Зайц, В.М. |
author_sort |
Писарева, Н.Є. |
title |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа |
title_short |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа |
title_full |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа |
title_fullStr |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа |
title_full_unstemmed |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа |
title_sort |
мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією сендела–кольтгофа |
publisher |
Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України |
publishDate |
2009 |
topic_facet |
Аналитическая химия |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/82339 |
citation_txt |
Мікрохвильова мінералізація в аналізі харчових продуктів на вміст йоду за реакцією Сендела–Кольтгофа / Н.Є. Писарева, М.Ф. Зуй, Є.О. Писарев, В.М. Зайц // Украинский химический журнал. — 2009. — Т. 75, № 1. — С. 58-62. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. |
series |
Украинский химический журнал |
work_keys_str_mv |
AT pisarevanê míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa AT zujmf míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa AT pisarevêo míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa AT zajcvm míkrohvilʹovamíneralízacíâvanalízíharčovihproduktívnavmístjoduzareakcíêûsendelakolʹtgofa |
first_indexed |
2023-10-18T19:24:52Z |
last_indexed |
2023-10-18T19:24:52Z |
_version_ |
1796146866794004480 |