Щодо моделювання деяких аспектів розвитку конфліктної ситуації - Беспалов, В.П.; Коваль, Ю.Х. (Математичні машини і системи, 2006)
В статті викладено алгоритм аналізу й оцінки конфліктної ситуації з використанням методу найменших квадратів. Особливістю підходу, що розглядається, його можливість моделювати та досліджувати різні варіанти розвитку конфліктної ситуації, визначати та прогнозувати поведінку держав у воєнній, політичній, економічній, соціальній, інформаційній та інших сферах діяльності. Розрахунки з використанням алгоритмів, що представлені в статті, дозволяють при наявності реальних заходів впливу на конфліктну ситуацію з боку держави-агресора уточнювати модель розвитку конфліктної ситуації й прогнозувати час «X» (наприклад, початок бойових дій у воєнному конфлікті).