Оптимальное управление сосредоточенной системой на классе кусочно-постоянных функций при неточно заданной информации о параметрах и начальных условиях - Айда-заде, К.Р.; Рагимов, А.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Досліджуються задачі оптимального керування об’єктами, що описуються системами звичайних диференціальних рівнянь, на класі кусочно-постійних керуючих функцій при неточній вихідній інформації про значення початкових умов і параметрів об’єкта. В задачі оптимізованими є кусочно-постійні значення керувань і, найважливіше, оптимізуються межі інтервалів сталості керувань. При заданому числі інтервалів сталості керувань отримано необхідні умови оптимальності і формули для градієнта функціонала, які дозволяють для чисельного вирішення завдань використовувати ефективні методи оптимізації першого порядку. Для випадку, коли число інтервалів сталості не задано, запропоновано алгоритм його оптимізації.