Пластичність фотосинтетичного апарату листків гетерофільної рослини Nuphar lutea (L.) Smith. - Клименко, О.М.; Сиваш, О.О.; Кордюм, Є.Л. (Доповіді НАН України, 2012)
Наведено данi щодо ультраструктури хлоропластiв, вмiсту пiгментiв та флуоресценцiї хлорофiлу в придонних, плаваючих та наземних листках Nuphar lutea (L.) Smith. Вiдмiнностi цих ознак у листках рiзного типу розглядаються як прояв фенотипiчної пластичностi, що визначається в першу чергу iнтенсивнiстю свiтла та спiввiдношенням спектральних компонент сонячного свiтла i забезпечує процес фотосинтезу в рiзних умовах освiтлення.