О выделении субщелочного ряда основных вулканитов среди архейских зеленокаменных пород Украинского щита - Покалюк, В.В.; Яценко, В.Г.; Терещенко, С.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дiагностовано сублужнi метавулканiти серед архейських зеленокам’яних порiд Українського щита. Сублужна калiєва специфiка метавулканiтiв вiдбиває вихiднi особливостi складу лав, що вивергалися. Визначено спiввiдношення мiж толеїтовим i сублужним вулканiзмом у виглядi латеральних взаємозв’язкiв.