Подія як фактор впливу на поведінку та свідомість громадян в Україні (1953 р.) - Швидкий, В. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2011)
У статті зроблена спроба вивести закономірності поведінки та стану свідомості громадян в Україні від непрогнозованих історичних подій (на прикладі 1953 р.). Визначено основні події, які своїм перебігом корегували соціальні процеси, видозмінювали усталені взаємостосунки у суспільстві та формували типологічні характеристики окремих соціальних груп.