Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка

Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжую...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автори: Цимбалюк, О.В., Костерін, С.О.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Видавничий дім "Академперіодика" НАН України 2013
Назва видання:Доповіді НАН України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/85787
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка / О.В. Цимбалюк, С.О. Костерін // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 6. — С. 162–168. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-85787
record_format dspace
spelling irk-123456789-857872015-08-20T03:02:08Z Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка Цимбалюк, О.В. Костерін, С.О. Біофізика Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжуються змiнами у впорядкованостi тензометричної системи (ΔS = 0). Такий самий феномен маємо i у випадку значних розтягувань (Δl/l0 ≈ 50%), але у бiльш вузькому дiапазонi температур: понад 30 °С i менше 40 °С. При великих розтягуваннях гладеньком’язових смужок шлунка (Δl/l0 ≈ 50%) як при вiдносно низьких (22–30 °С), так i при вiдносно високих (понад 37 °С) температурах мають мiсце iстотнi структурнi змiни в тензометричнiй системi. За цих умов спостерiгається iнверсiя знаку ентропiйних ефектiв: ΔS > 0 при T < 31 °С та ΔS < 0 при T > 37 °С. Обговорюється зв’язок мiж виявленими термодинамiчними ефектами i фiзiологiчними механiзмами регуляцiї функцiонування травного тракту. Применение уравнения Виганда–Снайдера проведен термодинамический анализ высокоэластичной деформации кольцевых гладких мышц антрального отдела желудка крыс. Показано, что малые (Δl/l0 ≈ 20%) растягивания гладкомышечных полосок желудка крыс (диапазон температур 22–48 °С) не сопровождаются изменениями в упорядоченности тензометрической системы (ΔS = 0). Такой же феномен наблюдается и при значительных растягиваниях (Δl/l0 ≈ 50%), но в более узком диапазоне температур: выше 30 °С и ниже 40 °С. При больших растяжениях гладкомышечных полосок желудка (Δl/l0 ≈ 50%) как при относительно низких (22–30 °С), так и при относительно высоких (выше 37 °С) температурах имеют место существенные структурные изменения в тензометрической системе. В этих условиях наблюдается инверсия знака энтропийных эффектов: ΔS > 0 при T < 31 °С и ΔS < 0 при T > 37 °С. Обсуждается связь между выявленными термодинамическими эффектами и физиологическими механизмами регуляции функционирования пищеварительного тракта. With using the Wiegand–Snyder equation, the thermodynamic analysis of a viscoelastic deformation of circular smooth muscle strips of rat’s stomach (antral part) is performed. It is shown that a small (Δl/l0 ≈ 20%) stretch of rat stomach smooth muscle strips (temperature range 22–48 °С) is not accompanied by changes in the ordering of the tensometric system (ΔS = 0). The same phenomenon is observed with a considerable stretching (Δl/l0 ≈ 50%), but in a narrower tempera- ture range: above 30 °C and below 40 °C. For large strains, gastric smooth muscle strips (Δl/l0 ≈ 50%) at relatively low (22–30 °C) and at relatively high (above 37 °C) temperatures undergo substantial structural changes in the ordering of the tensometric system. Under these conditions, there is the inversion of the sign of entropy effects: ΔS > 0 at temperatures below 31 °C and ΔS < 0 at temperatures above 37 °C. The relation between the identified thermodynamic effects and the physiological mechanisms of regulation of the functioning of the digestive tract is discussed. 2013 Article Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка / О.В. Цимбалюк, С.О. Костерін // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 6. — С. 162–168. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. 1025-6415 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/85787 577.35 uk Доповіді НАН України Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Біофізика
Біофізика
spellingShingle Біофізика
Біофізика
Цимбалюк, О.В.
Костерін, С.О.
Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
Доповіді НАН України
description Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжуються змiнами у впорядкованостi тензометричної системи (ΔS = 0). Такий самий феномен маємо i у випадку значних розтягувань (Δl/l0 ≈ 50%), але у бiльш вузькому дiапазонi температур: понад 30 °С i менше 40 °С. При великих розтягуваннях гладеньком’язових смужок шлунка (Δl/l0 ≈ 50%) як при вiдносно низьких (22–30 °С), так i при вiдносно високих (понад 37 °С) температурах мають мiсце iстотнi структурнi змiни в тензометричнiй системi. За цих умов спостерiгається iнверсiя знаку ентропiйних ефектiв: ΔS > 0 при T < 31 °С та ΔS < 0 при T > 37 °С. Обговорюється зв’язок мiж виявленими термодинамiчними ефектами i фiзiологiчними механiзмами регуляцiї функцiонування травного тракту.
format Article
author Цимбалюк, О.В.
Костерін, С.О.
author_facet Цимбалюк, О.В.
Костерін, С.О.
author_sort Цимбалюк, О.В.
title Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
title_short Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
title_full Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
title_fullStr Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
title_full_unstemmed Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
title_sort застосування рівняння віганда–снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка
publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
publishDate 2013
topic_facet Біофізика
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/85787
citation_txt Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка / О.В. Цимбалюк, С.О. Костерін // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 6. — С. 162–168. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.
series Доповіді НАН України
work_keys_str_mv AT cimbalûkov zastosuvannârívnânnâvígandasnajderadotermodinamíčnoíínterpretacíívisokoelastičnoídeformacíígladenʹkihmâzívšlunka
AT kosterínso zastosuvannârívnânnâvígandasnajderadotermodinamíčnoíínterpretacíívisokoelastičnoídeformacíígladenʹkihmâzívšlunka
first_indexed 2023-10-18T19:31:56Z
last_indexed 2023-10-18T19:31:56Z
_version_ 1796147216723738624